paardenzwembad

Eerste zwembeurten…

(For English: First time swimmers)

Als iemand mij had verteld dat ik tegen een nieuwe klant, wiens paard (niet zomaar een paard, maar een erg talentvol internationaal springpaard) al een week bij ons op stal stond, kon zeggen: “Het spijt me, maar we krijgen je paard niet in het zwembad. Ik vertrek morgen op vakantie, dus het lijkt me het beste dat je ‘m op komt halen. Als je wilt, kan je hem terugbrengen als ik terug ben en proberen we het nog een keer.” had ik je voor gek verklaard. Maar zo geschiedde.

Nu had ik de klant wel op de hoogte gehouden gedurende die eerste week… en de tweede nadat hij het paard terug had gebracht en we hem nog steeds niet met meer dan een halve voet in het water kregen. Het heeft, verdeeld over 2 weken, zo’n 20 uur gekost maar: het paard is uiteindelijk het zwembad in gegaan!

paardenzwembad

Dit paard was niet ‘koppig’ of ‘stout’. Hij was oprecht doodsbang. Sommige dagen kwamen we een klein stukje verder (lees letterlijk: 1-2 cm verder), andere dagen kregen we hem niet binnen een halve meter van het water.

Ik ontken zeker niet dat het af en toe frustrerend was, vooral omdat dit paard 7 maanden op stal had gestaan (hij was zwaar geblesseerd) en het zwemmen ZO goed voor hem zou zijn. Als hij maar gewoon een beetje moeite zou doen! Maar, hij was er nog niet klaar voor. Toen hij er wel klaar voor was, wandelde hij op z’n gemak het water in. Zonder stress, zonder gekke sprongen. Hij zwom fantastisch. Na de eerste lengte brachten we hem terug naar het begin en wandelde hij zo het zwembad weer in, alsof hij nooit anders gedaan had…

Voordat hij z’n angst overwon en die eerste stapjes in het water zette, had je hem op stal niet zien staan. Hij maakte zich klein (erg indrukwekkend gezien hij boven 1.80m is!) en verstopte zich in een hoekje van z’n stal. Nadat hij voor het eerst had gezwommen, voelde hij zich de koning te rijk. Zijn hele houding veranderde: trots is misschien een menselijke emotie, maar dit paard WIST dat hij iets verwezenlijkt had. Plots zag iedereen dat hij bijzonder is.
Dat is pas voldoening uit je werk halen 🙂

Na een 300-tal paarden gezwommen te hebben, waarvan er misschien 3 of 4 ooit eerder hadden gezwommen, leer ik nog steeds elke dag bij. Er is geen stappenplan waarbij je zekerheid hebt dat als je alle stappen doorloopt het paard zal zwemmen. De enige constante is geduld, zonder druk.

We zouden uiteraard druk kunnen uitoefenen. Vreemd genoeg zijn het vaak de eigenaren van de paarden die ons daartoe aansporen (meestal omdat ze zich ongemakkelijk gaan voelen als ze denken dat het te lang duurt). Tot we uitleggen dat druk er vaak voor zorgt dat paarden het water in springen. Als ze springen, hebben wij geen enkele controle over ze. Dit brengt niet alleen het paard in gevaar, maar ook mijzelf en mijn medewerkers. Het maakt ook de tweede zwembeurt veel moeilijker: het paard is nu niet alleen bang voor het water, het begrijpt niet hoe het vorige keer in het water is beland en er is nu extra angst voor de druk die komt.

Dus: terug naar geduld. Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 15-20 minuten om een paard de eerste keer in het zwembad te krijgen. Soms zelfs geen minuut en soms (gelukkig héél zelden!)… 2 weken. Paarden tonen hun angst vaak niet. In de natuur is dat een zwakte dat ervoor zorgt dat ze gedood worden. Telkens als we een ‘lastig’ paard hadden met zwemmen, hebben we vroeg of laat beseft dat het echt angst is wat ze verlamt. Angst kent maar één meester: begrip. Een paard de eerste keer het zwembad in krijgen is ervoor zorgen dat het begrijpt wat je vraagt en hoe dat moet.

Hierbij een welgemeende ‘dank u!’ aan alle paardeneigenaren die vertrouwen in ons stellen en ons de tijd geven te doen wat we doen!